Välkomna till ett nytt nummer av vårt nyhetsbrev Frankly. Den här gången skriver vi bland annat om hur oförutsedda påföljder kan undvikas i en avtalsrelation och vilka domstolar som är behöriga vid upphovsrättsintrång på Internet.
Trevlig sommar önskar vi på Frank.
Dom från EU-domstolen förstärker rättighetsinnehavares ställning vid intrång i upphovsrätten på en webbplats. Genom domen, från januari i år, har EU-domstolen fastslagit vid vilka EU-länders domstolar som rättighetsinnehavaren vid ett sådant intrång kan väcka talan för att tillvarata sin rätt.
Läs mer
Högsta domstolen har i ett färskt avgörande (NJA 2014 s. 960) klargjort förhållandet mellan avtalade påföljder och påföljder enligt dispositiv rätt.
Läs mer
Det föreligger inget hinder mot att i nationell lagstiftning föreskriva en mer omfattande ensamrätt för radio- och TV-företags utsändningar än vad som anges i infosoc-direktivet. Det konstaterar EU-domstolen i sitt avgörande i det s.k. C More-målet som meddelades den 26 mars i år.
Läs mer
Frågor om skyddet för den personliga integriteten är högaktuella. Inom EU pågår arbetet med den nya dataskyddsförordningen och nyligen lämnade en juriststudent in en stämning mot Facebook med skadeståndskrav för påstådda brott mot EU:s integritetslagstiftning.
Läs mer
Sedan länge gäller traditionsprincipen i svensk rätt. Den innebär att en köpare av lösöre får skydd mot säljarens borgenärer först när varan överlämnats till köparen. Frågan om en övergång till en avtalsprincip, d.v.s. en ordning där en köpare får skydd mot säljarens borgenärer redan genom köpeavtalet har varit aktuell under lång tid. I mars i år presenterades betänkandet ”Lösöreköp och registerpant” som föreslår en övergång från traditionsprincipen till avtalsprincipen.
Läs mer